Ahad, 6 Disember 2009

Mee Hailam Aqeeda's stail..


Bahan-bahan

Cili kering yang telah siap di kisar/ di giling
Bawang merah
Bawang putih
Halia yang telah dititik
Lada Sulah/putih
Lada Hitam

Air kosong ( x kisah berapa banyak)
Kicap Manis
Kicap Masin
Sos Tiram
Air tepung Jagung ( nak bagi kuahnya nampak likat)

Garam secukup rasa
Tomato

Rencah

Telur
Ketulan daging ayam
Udang
Fish Ball ( bebola ikan)
Fish Cake ( Kuih ikan)

Hiasan

Tauhu goreng
Taugeh
Bawang goreng
Cili Hijau
Hirisan daun sup/
Hirisan Sayur Sawi
Cili api

Cara-Cara


-Tumiskan lada/cili sampai garing
-Masukkan halia yg telah dititik dan bawang-bawang yang telah di blender
-Masukkan sedikit lada sulah dan lada hitam
-Dah garing masukkan air kosong..terpulang bayk mana
-Masukkan secawan kicap manis dan setengah cawan kicap masin..( Awas! kicap masin kena pndi agak-agak takut2 nt jd rasa masin..bila dah rasa ok..x letak garam pon x pe sebab kicap tu dah beri rasa masin dah..)
-Masukkan sedikit sos tiram.
-Dah Air betul-betul didih..masukkan air tepung jagung
-Masukkan ketulan daging ayam, udang dan telur...
-Masukkan tomato yang siap dipotong ( Tomato juga boleh cover masakan jika kuah tu terlalu masin..)
-Akhir sekali siap sedia di hidang bersama mee kuning/spaghetti

* Lain orang.. lain selera.. lain cara..apapon terpulang pada citarasa dan kehendak masing-masing, bilangan bahan-bahan boleh buat anggaran sendiri berdasarkan saiz hidangan...

* Gambar diatas sekadar hiasan utk memeriahkan blog Ruang Dapur Aqeeda yg cute ni hua ..hua..hua..

*Tapi kalo try masak rupanya seakan2 sama dgn gambar hiasan ni..yg penting rasa mmg best!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan