Bahan-bahan
Cili kering yang telah siap di kisar/ di giling
Bawang merah
Bawang putih
Halia yang telah dititik
Lada Sulah/putih
Lada Hitam
Air kosong ( x kisah berapa banyak)
Kicap Manis
Kicap Masin
Sos Tiram
Air tepung Jagung ( nak bagi kuahnya nampak likat)
Garam secukup rasa
Tomato
Rencah
Telur
Ketulan daging ayam
Udang
Fish Ball ( bebola ikan)
Fish Cake ( Kuih ikan)
Hiasan
Tauhu goreng
Taugeh
Bawang goreng
Cili Hijau
Hirisan daun sup/
Hirisan Sayur Sawi
Cili api
Cara-Cara
-Tumiskan lada/cili sampai garing
-Masukkan halia yg telah dititik dan bawang-bawang yang telah di blender
-Masukkan sedikit lada sulah dan lada hitam
-Dah garing masukkan air kosong..terpulang bayk mana
-Masukkan secawan kicap manis dan setengah cawan kicap masin..( Awas! kicap masin kena pndi agak-agak takut2 nt jd rasa masin..bila dah rasa ok..x letak garam pon x pe sebab kicap tu dah beri rasa masin dah..)
-Masukkan sedikit sos tiram.
-Dah Air betul-betul didih..masukkan air tepung jagung
-Masukkan ketulan daging ayam, udang dan telur...
-Masukkan tomato yang siap dipotong ( Tomato juga boleh cover masakan jika kuah tu terlalu masin..)
-Akhir sekali siap sedia di hidang bersama mee kuning/spaghetti
* Lain orang.. lain selera.. lain cara..apapon terpulang pada citarasa dan kehendak masing-masing, bilangan bahan-bahan boleh buat anggaran sendiri berdasarkan saiz hidangan...
* Gambar diatas sekadar hiasan utk memeriahkan blog Ruang Dapur Aqeeda yg cute ni hua ..hua..hua..
*Tapi kalo try masak rupanya seakan2 sama dgn gambar hiasan ni..yg penting rasa mmg best!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan