Petua- petua nak buat Spageti
Air separuh periuk ..masukkan sedikit planta/margerine/keju/minyak ( bg yg x gemarkan keju..dan bau2nya) (hujung sudu sahaja) dididihkan. Masukkan batang-batang spageti. Fungsi margerine ini mengelakkan spageti daripada melekat...
-Ini adalah resepi-resepi yang bakal saya ingin sekali akan cuba dan nikmatinya suatu hari nanti...iaitu..
Spaghetti Tomato Puri
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 paket spaghetti
- 1/2 kilo daging
- 15 tangkai cili kering
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang kecil
- 4 biji bawang putih
- 1 biji tomato
- 1 tin sedang tomato puri
- sedikit sayur kobis(anggaran sendiri)
- air,garam dan serbuk perasa
- Bahan hiasan
- 1 biji timun
- daun sup
- bawang goreng
Cara-cara
- Bersihkan daging,hiris halus kemudian rebus hingga empuk
- lada kering,bawang merah,bawang kecil dan bawang putih dikisar halus
- tomato dipotong dadu,kobis dihiris halus
- Panaskan minyak dalam periuk,tumiskan bahan kisar hingga naik minyak
- kemudian masukkan air,daging dan air rebusan daging tadi.biarkan mendidih.
- bila kuah mendidih,masukkan tomato puri,romato yang didadu,kobis.
- tambahkan garam dan serbuk perasa.
- biarkan kuah ini mendidih dengan agak pekat dan daging empuk.
- bila telah pekat boleh lah dimatikan api dan dihidangkan
- Klik untuk isi cara-cara di sini
- Untuk menghidang mee ini
- timun dibuang kulit,potong nipis keliling,dan dihiris halus bulat(spt dlm gambar)
- daun sup dihiris halus.
- Spaghetti direbus besama sedikit garam dan minyak masak.bila telah masak angkat dan toskan.
Spaghetti Daging Tomato
Bahan-Bahan:
½ paket spaghetti
500 gram daging cincang
250 gram tomato puri
250 gram sos tomato 250 gram bawang besar dipotong dadu
250 gram buah tomato dicincang
200 gram mentega (butter)
Garam secukup rasa
Cara:
Spaghetti direbus. Apabila spaghetti sudah lembut, masukkan sedikit mentega, kacau dan toskan airnya. Panaskan periuk dan cairkan mentega. Masukkan daging cincang. Kemudian dikacau hingga empuk. Kemudian masukkan bawang besar dan kacau. Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati. Masukkan tomato puri dan kacau rata. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air. Biar hingga mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak.
Tambahan:
Minyak zaitun juga boleh digunakan bagi mengelakkan spaghetti daripada melekat. Caranya apabila spaghetti sudah ditoskan airnya, ambil sedikit minyak zaitun dan masukkan ke dalam spaghetti dan ratakan hingga kena pada semua spaghetti.
p/s : Sejak isu hebohnya tentang pembuatan mee kuning yg dikatakan mengandungi bahan tertentu yang membahayakan kesihatan ( saya x ingat nama bahan tersebut..)..saya telah beralih kepada makanan spaghetti..saya telah jarang-jarang memakan mee kuning...
Spageti Daging Tomato
Bahan-bahan
1/2 paket spageti
500 gram daging cincang/kisar
250 gram tomato puri
250 gram sos tomato
250 gram bawang besar dipotong dadu
250 gram buah tomato dicincang
sedikit minyak ( asalnya 250 gram mentega..sesetengah seseorg x suka sbb baunya..)
Garam secukup rasa
Cara:
Spaghetti direbus.
Apabila spaghetti sudah lembut, masukkan sedikit mentega, kacau dan toskan airnya.
_____________________________________________________
Panaskan periuk dan letak minyak
Masukkan daging cincang.
Kemudian dikacau hingga empuk dan garing..
---------------------------------------------------------------------------
Masukkan Cili yang digiling..kacau sampai garing
Kemudian masukkan bawang besar dan kacau.
Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati. dan juga maasukkan tomato puri dan kacau rata.
Masukkan daging kisar yang telah garing dan empuk tadi
Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air.
Biar hingga mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan.
Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak.
Tambahan:
Minyak zaitun juga boleh digunakan bagi mengelakkan spaghetti daripada melekat. Caranya apabila spaghetti sudah ditoskan airnya, ambil sedikit minyak zaitun dan masukkan ke dalam spaghetti dan ratakan hingga kena pada semua spaghetti.
Spageti Bersos Daging Cendawan
BAHAN-BAHAN
1 bungkus speggetti
300g daging cincang
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 biji bawang putih (cincang)
2 sudu cili boh/giling( saya guna cili giling buat sendiri)
1/2 tin tomato puri
1 tin cendawan butang (dihiris-hiris)
2biji tomato dipotong dadu
Optionals..
2 kiub ayam maggi
2 sudu sos tiram( optional)
Lain2
4 sudu minyak
Air
Gula
Garam
Cara-cara
Speggetti direbus sampai lembut. Tambah mentega/minyak sedikit sebelum dittos
Panaskan minyak
-tumis cili gilling sampai garing
- kemudian masukkan bawang tumis bawang putih dan bawang besar sampai kekuningan.
-masukkan tomato puri, air, kiub ayam, sos tiram, gula dan garam secukup rasa.
-Bila mendidih baru masukkan cendawan dan tomato.
-biar masak seketika. tuang sos atas speggetti dan hias dengan daun sup/ketumbar.
TAMBAHAN
Daging boleh diganti dgn ayam.
tumis cili boh tampa air sampai kering untuk menghilangkan bau cili.
Kalau tak suka masam boleh kurangkan tomato puree.
Rujukan :
www.myresipi.com/top/detail/8188
www.myresipi.com/top/detail/728
mesra.net
(Ninie's Lasagna).PERTAMA DARI KAMI DELEVERY LASAGNA KE RUMAH ANDA
BalasPadamsalam semua warga MAJALAH..KAMI INGIN MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI UNTUK SEKITAR K.L;
KAMI SEDIA MENGHANTAR/DELEVERY KE RUMAH ANDA APABILA ANDA MEMESAN MAKANAN WESTERN SAHAJA IAITU LASAGNA AYAM/DAGING..
*UNTUK MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI MEMBUAT HARGA PROMOSI SESUAI DENGAN HARGA..SPT DIBAWAH:
1)SEBEKAS LASAGNA DAGING/AYAM BERSERTA EXTRAA CHEESE MOZARELLA DAN PENGHANTARAN UNTUK 2 ORANG MAKAN HANYA RM 14..
*info*bulan puasa saya berniaga di tapak bazar pandan indah..alhamdulillah 1st year mendapat galakan dan coment yg positif dari custermor dan sekarang saya mula membuat DELEVERY/PENGHANTARAN SEKITAR KL..
CAWANGAN PERTAMA SAYA DI WANGSAMAJU SEKSYEN 2 BERHAMPIRAN BURGER BAKAR..
HUBUNGI PN NORAINI:0166994581