Fu Chu Soup
Bahan-bahan
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk lada putih sedikit
Air kosong
Sepaket Fu Chu Stick ( boleh didapati di pasaraya Giant & Available Halalan Tayyiba:))
Ubi kentang dipotong kecil
Carrot/lobak merah
Tauhu goreng dipotong kecil
Rencah udang kering/ikan bilis
Garam secukup rasa
Hiasan
Hirisan cili hidup
Hirisan bawang besar
Daun Sup
-Macam biasa, tumis bawang-bawang sampai naik bau
-Masukkan lada sulah
-Masukkan udang kering/ikan bilis
-Kemudian masukkan air-terpulang nak kuah byk mana
-Masukkan garam secukup rasa
-Masukkan ubi kentang biar air didih lama-lama nak tunggu kentang tu sampai empuk
-Masukkan carrot
-Masukkan Fu Chu Stick sepaket ( basuh dulu baru masukkan)
-Lepas kuah dah didih, masukkan hirisan bawang besar dan cili hidup
-Tutup dapur masukkan daun sup/bawang yang telah dihiris halus-halus
-Siap sedia hidang bersama ikan goreng/ikan kering..sgt enak..walaupon simple..
Meehoon Aqeeda's style
Bahan-bahan
Cili kering yang telah digiling/blender
Bawang merah
Bawang putih
Rencah udang kering ( kalau tiada boleh gantikan dengan Belacan..)
Satu sudu kacang Tau Chu
Kicap manis
Kicap masin
Sedikit air
Garam secukup rasa
Udang biar dia half cook
Batang dan sayur sawi yang telah dihiris
Sepaket Meehoon yang direndam
Hiasan
Bawang goreng..
Telur dadar + daun bawang/sup yang digoreng kemudian digulung ,dihiris dan ditabur atas meehoon
-Seperti biasa, tumis dan garingkan cili kering
-Tumis kan bawang-bawang beserta rencah udang kering/belacan
-Kacau sampai betul-betul garing supaya makan lebih sedap - memang lama nak garing.. masak ni nak kena sabar..As-sobru minal imaan..
-Masukkan satu sudu kacang Tauchu
-Masukkan kicap manis dan kicap masin
-Kacau-kacau baru tuang sedikit air
-Masukkan garam secukup rasa
-Selepas didih masukkan udang/ayam- biar jadi half-cook
-Masukkan batang sawi dan sayur sawi yang telah dihiris
-Akhir sekali masukkan mee hoon..
-Jgn lupa tabur telur dadar goreng & bawang goreng utk hiasan
-Siap sedia dihidang bersama keluarga tersayang hehehe...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan