Bahan-bahan
-Agar-agar yang plastik panjang tu
-Gula
-2 biji Telur
-Air
-santan/susu
-serbuk coklat/ milo ( optional)
1) Asas - asas buat lengkong
- 7 Gelas air untuk satu pek agar-agar ( yang plastik panjang tu bukan serbuk punya..)
-5 gelas air kosong + 1 gelas santan/ susu + 1 cawan air coklat/milo/ ( sirap cam air bandung pon x pe..)
-Kalau utk agar-agar buah/ lengkong laici misalnya, x perlu santan/susu..
-Contoh 5 gelas air kosong + 2 gelas air / buah laici...( boleh buat dgn bubuh gula melaka nk ganti gula putih..)
-Apapon perisa/warna/bentuk/rasa dan lain-lain terpulang pada citarasa dan kekreatifan individu itu sendiri..hehe
Seterusnya :-
Cara-cara/teknik
- Agar-agar dalam plastik panjang tu direndam
- Kemudian agar-agar tersebut dijerang/ dimasak
-Satu gelas air bersamaan 2 sudu besar gula putih maka 7 gelas air bersamaan 14 sudu gula
-Kacau dan terus kacau sehingga betul-betul sebati sehingga jalur-jalur agar-agar x kelihatan
-Blender 2 biji telur + santan/susu + serbuk coklat/milo
-Masukkan ke dalam agar-agar yang telah sebati yang sedang di jerang itu
- Kacau-kacau lama-lama overcook pon x pe..
-Akhir sekali tuang semua campuran agar-agar tadi ke dalam bekas/acuan
-Biarkan ia sejuk sebentar, kemudian masukkan ke dalam peti ais
-Siap sedia untuk dihidang..seronok makan yg sejuk2 nih..
* Saya mengantikan santan dgn susu. Susu yang di gunakan adalah serbuk susu kambing jenama Hiraq..hmm sedap...boleh ganti jadi ala-ala santan..x mengubah rasa malah sgt berkhasiat tiada kolestrol..
* Saya memang menggemari agar-agar terutama laici dan coklat atau nenas, saya juga sgt sukakan dadih susu, x kira perisa apa / color apa--> cthnya pink-strawberry, purple-keladi dan lain-lain..
*I love Dadih so much!! kalo pg pasar malam mesti beli dadih wahahaha
*Kesimpulannya saya memang suka sekali makan-makan nih tiada kompromi..Falsafahnya, Biar mati makan, jangan mati x makan...( The worst quote..hehe)
-Agar-agar yang plastik panjang tu
-Gula
-2 biji Telur
-Air
-santan/susu
-serbuk coklat/ milo ( optional)
1) Asas - asas buat lengkong
- 7 Gelas air untuk satu pek agar-agar ( yang plastik panjang tu bukan serbuk punya..)
-5 gelas air kosong + 1 gelas santan/ susu + 1 cawan air coklat/milo/ ( sirap cam air bandung pon x pe..)
-Kalau utk agar-agar buah/ lengkong laici misalnya, x perlu santan/susu..
-Contoh 5 gelas air kosong + 2 gelas air / buah laici...( boleh buat dgn bubuh gula melaka nk ganti gula putih..)
-Apapon perisa/warna/bentuk/rasa dan lain-lain terpulang pada citarasa dan kekreatifan individu itu sendiri..hehe
Seterusnya :-
Cara-cara/teknik
- Agar-agar dalam plastik panjang tu direndam
- Kemudian agar-agar tersebut dijerang/ dimasak
-Satu gelas air bersamaan 2 sudu besar gula putih maka 7 gelas air bersamaan 14 sudu gula
-Kacau dan terus kacau sehingga betul-betul sebati sehingga jalur-jalur agar-agar x kelihatan
-Blender 2 biji telur + santan/susu + serbuk coklat/milo
-Masukkan ke dalam agar-agar yang telah sebati yang sedang di jerang itu
- Kacau-kacau lama-lama overcook pon x pe..
-Akhir sekali tuang semua campuran agar-agar tadi ke dalam bekas/acuan
-Biarkan ia sejuk sebentar, kemudian masukkan ke dalam peti ais
-Siap sedia untuk dihidang..seronok makan yg sejuk2 nih..
Inilah jenama susu kambing Hiraq yang saya gunakan. Kalau anda ingin memilikinya boleh hubungi saya..hehe..
* Saya mengantikan santan dgn susu. Susu yang di gunakan adalah serbuk susu kambing jenama Hiraq..hmm sedap...boleh ganti jadi ala-ala santan..x mengubah rasa malah sgt berkhasiat tiada kolestrol..
* Saya memang menggemari agar-agar terutama laici dan coklat atau nenas, saya juga sgt sukakan dadih susu, x kira perisa apa / color apa--> cthnya pink-strawberry, purple-keladi dan lain-lain..
*I love Dadih so much!! kalo pg pasar malam mesti beli dadih wahahaha
*Kesimpulannya saya memang suka sekali makan-makan nih tiada kompromi..Falsafahnya, Biar mati makan, jangan mati x makan...( The worst quote..hehe)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan