Sabtu, 1 September 2012

Masak Lemak Ketam




Ini resepi Masak lemak Ketam cara lain pula ..sebelum ini...bubuh sikit asam keping kali ini bubuh nenas.



Bahan-Bahan



1 atau 1/2Sudu Besar Lada yang telah siap diblend/digiling

6 Biji Bawang Merah yang siap diblend
Suku atau Setengah Camca Kecil  Kunyit Hidup yang siap ditumbuk jadi serbuk( Jgn lebih2 nanti terasa kunyit pula..)
Sedikit/ Suku Cawan Air Mineral
2 Batang Serai dititik


Hirisan Nenas ( Nenas yang ada mata..bulat2 kecil2 itu..)

Sebiji Tomato dipotong dadu
1 Gelas Santan Pekat
2 Gelas Santan  Cair
5 ekor Ketam beserta kaki2nya


Garam secukup rasa



Cara2 Buat



1) Tuang Suku Cawan Air kedalam periuk dan Masukkan ladabawang merah, serbuk kunyit hidup, serai

2) Masakkan bahan2 tadi ( kaedah ini untuk elak kuah lemak dari basi dan tahan lama sikit)
3) Kemudian masukkan Santan Cair (Kacau dikacau atau disereh selalu)
4) Bubuh Garam secukup rasa
5) Masukkan beberapa ekor ketam..dan nenas atau tomato
6) Masukkan Santan Pekat
7) Jika tak cukup rasa tambah garam sedikit..
8) Walaupun dah tutup api..kuah lemak sentiasa di kacau dan kacau di sereh supaya tak pecah minyak



Tiada ulasan:

Catat Ulasan