Ini resepi Masak lemak Ketam cara lain pula ..sebelum ini...bubuh sikit asam keping kali ini bubuh nenas.
Bahan-Bahan
1 atau 1/2Sudu Besar Lada yang telah siap diblend/digiling
6 Biji Bawang Merah yang siap diblend
Suku atau Setengah Camca Kecil Kunyit Hidup yang siap ditumbuk jadi serbuk( Jgn lebih2 nanti terasa kunyit pula..)
Sedikit/ Suku Cawan Air Mineral
2 Batang Serai dititik
Hirisan Nenas ( Nenas yang ada mata..bulat2 kecil2 itu..)
Sebiji Tomato dipotong dadu
1 Gelas Santan Pekat
2 Gelas Santan Cair
5 ekor Ketam beserta kaki2nya
Garam secukup rasa
Cara2 Buat
1) Tuang Suku Cawan Air kedalam periuk dan Masukkan lada, bawang merah, serbuk kunyit hidup, serai
2) Masakkan bahan2 tadi ( kaedah ini untuk elak kuah lemak dari basi dan tahan lama sikit)
3) Kemudian masukkan Santan Cair (Kacau dikacau atau disereh selalu)
4) Bubuh Garam secukup rasa
5) Masukkan beberapa ekor ketam..dan nenas atau tomato
6) Masukkan Santan Pekat
7) Jika tak cukup rasa tambah garam sedikit..
8) Walaupun dah tutup api..kuah lemak sentiasa di kacau dan kacau di sereh supaya tak pecah minyak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan