Khamis, 4 Oktober 2012

Kari Ikan





Bahan-Bahan

6 Biji Bawang Merah
2 Biji Bawang Putih
____________________bawang2 diblend
Sebiji Buah Pelaga, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang
7 Sudu Serbuk Kari Ikan dilarutkan dengan air
Sedikit Asam Jawa
1 Biji Kelapa diparut - perah jadi santan..santan pekat dan cair

Ikan digunakan ialah ikan merah
Sayuran : Terung, Bendi, Tomato,kiub Ubi Kentang yg siap diempuk
Garam secukup rasa


Cara-Cara buat

1) Tuang minyak masakkan dan garingkan bawang2 sehingga keperangan..masukkan bersama buah pelaga, kayu manis dan bunga lawang
2) Kemudian masukkan serbuk kari ikan yg telah dilarut air..kacau sehingga serbuk kari tu garing..kacau2 tuang sedikit minyak kalau rasa x cukup minyak..tuang air sedikit demi sedikit (proses ini penting)
3) Sudah garing serbuk kari.. masukkan santan kelapa (yg telah diperah bersama sedikit asam jawa tadi)..kacau dan kacau..
4) Masukkan kiub ubi kentang..masukkan garam sedikit...tunggu hingga kuah didih
5) Masukkan Ikan Merah, terung , tomato dan bendi..biarkan selama 3-4 minit
6) Tutup api dan tutup periuk...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan