Kuah Asam Rebus
Satu sudu lada dikisar
6 Biji bawang merah sahaja
2-3 Asam keping ( berdasarkan sukatan air)
Daun Kesom lagi banyak lagi sedap
Beberapa gelas air ikut suka nak kuah banyak mana
Garam
Sayur2sayuran
Terung
Bendi
Ikan
Ikan merah
Ikan kembung
Hiasan Bawang goreng
Cara buat
1) Teknik tak nak kasi lauk kita basi..masakkan dulu bawang merah dan lada sahaja bersama air..
2) Lepas tu dah betul2 masak2 bawang (jgn sampai hangus, buih2 sikit2 nak dekat kering air,)masukkan beberapa gelas air(sbg kuah) masukkan asam keping masukkan garam,..
3) Dah betul2 didih masukkan ikan, daun kesom..dan terung
4)Finally, bila ikan dah nampak dah masak..masuk bendi..
p/s : mcm2 cara variasi masakan terpulang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan