Khamis, 12 Julai 2012

Lemak Sayur Pucuk Manis /Pucuk Turi/Pucuk Geti

                                               kredit pic to blog resepi nannie




Bahan-Bahan


6 biji Bawang Merah sahaja
Se/Dua jemput ikan bilis yg dsiap dikisar

1 gelas Santan Pekat
2 gelas Santan Cair

Perasa Garam


Sayur pucuk geti /pucuk manis/ pucuk turi

Cara Buat


1) Ini masak lemak ala2 tumis air
2) Masakkan hirisan bawang merah dan ikan bilis beserta sedikit air..kasi masakkan betul sampai didih
3) Kemudian masukkan santan cair..sentiasa disereh ( teknik kacau santan agar tak pecah minyak)
4) Masukkan garam
5) Masukkan santan pekat dan sentiasa di sereh
6) Masak lemak bila taruk santan kena sentiasa di sereh hehe
7) Cukup rasa dan betul2 masak nampak didih2 finally masukka sayur pucuk manis/ dan segala jenis pucuk ( sayur kampung yg sesuai)
8)Tutup api pon sentiasa disereh juga...kemudian berhenti

Tiada ulasan:

Catat Ulasan