Khamis, 12 Julai 2012

Mee Goreng dan Mee Hoon /Bee Hoon Goreng







Bahan-Bahan

Bahan Tumis
2 sudu /3 sudu/4 sudu lada yg siap dikisar ( terpulanglah pd tahap kepedasan yg dikehendaki)
10 biji bawang merah 4 biji bawang putih
Hujung sudu/Sedikit Udang Kering yg telah dikisar

Bahan Rencah

Beberapa ketulan kecil ayam
Beberapa ketulan kecil udang
Beberapa ketul Daging

Perasa
Kicap manis
Kicap masin
Garam ( pandai2 agak rasa)

Bahan Hiasan
Hirisan halus  telur dadar goreng (untuk meehoon)
Hirisan daun sup
Hirisan cili hidup
Daun kucai
Hirisan Sawi
Hirisan Kobis ke

Cara Buat :

1) Garingkan bahan tumis..mesti betul2 garing supaya nak elakkan masakan basi
2) Kemudian masukkan 2 sudu kicap manis dan 1 sudu kicap masin
3) Kacau2 sikit kemudian masukkan air..jgn byk..masukkan garam agak2 rasanya
4) Masukkan bahan rencah..jgn lama2..
5) Agak air tumisan sikit2 nak kering dan mendidik masukkan mee/bee hoon dan mee..gaulkan rata2 perlahan2
6) Kemudian taburkan bahan2 hiasan
7) Tutup api dan hidang

p/s : Untuk Goreng Mee : Selepas tumis bubuh air sedikit saja sbb Mee dah sedia lembik
        Untuk Goreng Meehoon : Selepas tumis bubuh air banyak sedikit x pe sebab nak lembutkan meehoon putih


Penyediaan Meehoon/Beehoon:

Rendam dalam air selama sejam saja..

Penyediaan Mee Kuning

Secara pantas rendam mee kuning dgn air panas beserta dgn sedikit gula (hujung sudu) - tujuan nak buang kapur/ bahan2 apa entah hehehe sbb hasilnya bila rendam air panas beserta gula kelihatan keluar segala minyak2 dri mee kuning tersebut- paling important kita nak makan suci bersih dan halal kan..(mak saya ajar dan slalu ingatkan)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan