Nasi Lemak
Picture credit to Hans Blogspot
Bahan-bahan
2 Pot Beras Mati
3 Gelas Santan
Suku cawan hirisan air Halia
Sehelai Daun pandan
Garam secukup rasa
Daun Pisang (untuk alas nasi lemak hehehe)
Ukuran Senggatan
1 pot Beras Mati = 1 1/2 Setengah Gelas Santan
Cara-cara Buat
1) Basuh beras mati dan toskan air
2) Perahkan santan ikut sukatan mengikut pot beras masukkan gelas santan dalam periuk ada beras
3) Masukkan air hirisan halia dan kemudian bubuh garam secukup rasa
4) Masukkan daun pandan
5)Kemudian tekan punat 'cook'..sesekali tu kacau/sereh
6) Teknik penting..: Bila air santan beras tu hampir nak kering..cepat2 kacau/sereh kemudian naikkan punat periuk jadi 'warm'...biarkan haba panas periuk memasakkan nasi..after 15 minutes/20 minutes buka tudung periuk kacau dan kacau lagi...ini utk elak nasi lemak berkerak dan menjelantah....
Sambal Nasi Lemak : Sambal Kerang
Bahan-Bahan
12 biji bawang merah
1 biji bawang putih (tak letak pun x pe)
Setengah biji bawang besar
10-12 sudu/ 7 senduk lada
3 suku bar belacan (Cairkan belacan dengan gaulkan dengan sedikit air)
1 mangkuk kecil asam jawa (tuang sikit2 pastikan rasa balance)
1 Mangkuk air
1 Mangkuk isi kerang
Garam
Gula
Cara-cara Buat
1) Tuang minyak...Masakkan dan garingkan lada dulu
2) Bila lada dah separuh garing, masukkan Belacan..kacau2 sehingga garing
3) Masukkan bawang2 yg siap di blend halus..gaul2 dan kacau sehingga garing
4)Setelah lada bawang semua betul2 garing baru masukkan air asam jawa sedikit demi sedikit-jgn byk2 nanti terasa masam
5)Setelah kacau2 masukkan air sedikit demi sedikit
6)Masukkan kerang dan hirisan bawang besar
7) Bubuh garam dan gula secukup rasa- Pastikan garam kurang sedikit sebab ada kerang..kerang menambahkan kemasinan
8) Pastikan rasa masam manis masin seimbang dan sedap
p/s: Sambal ni lagi banyak bawang merah lagi sedap.. kena ada rasa manis sikit2...bergantung...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan