Isnin, 20 Ogos 2012

Ketam Masak Lemak


                                                     sample gambar from photopages



Bahan-bahan

1-2 sudu Lada yang telah diblend
Sedikit hirisan kunyit hidup
5 biji Bawang Merah
1 cubit keping asam keping


1 atau 2 gelas santan
Garam secukup rasa
5-6 ekor Ketam
Sayur batang keladi


Cara-cara Buat

1) Masukan sedikit / suku gelas  air kedalam periuk, kemudian masukkan lada, hirisan kunyit hidup dan bawang merah yang telah siap diblend...kacau sehingga betul2 masak/mendidih ...(tujuan nak elak basi)


2) Kemudian masukkan asam keping seterusnya pati santan kacau/sereh dan sentiasa kacau/sereh...

3) Masukkan sayur batang keladi ( sebelum itu kena rebus dulu)

4) Masukkan garam secukup rasa

5) Masukkan ketam..bila kulit ketam dah warna merah2..dah masak lah tu






Tiada ulasan:

Catat Ulasan