Assalamua'laikum..saya merupakan penggemar seafood yang tegar...sedap sungguh hasil ciptaan Allah ni bila dibuat masak2...walaupun saya suka n so called addicted to seafood..saya taklah makan terlalu kerap..nanti allergy atau penyakit2 lain..tapi bila once berpeluang mmg melantak hbs hehehe...so bersempena cuti sem yg pendek ini....saya memasak resepi ini..mari lihat bhn2:
Bahan-Bahan
Cili kering yang telah diblend/digiling
Bawang merah dan bawang putih siap di tumbuk/blend
2/3 batang serai telah diketuk
Beberapa helai - Daun limau purut
Beberapa gram Kupang
Untuk hiasan
Bawang besar yang dihiris2
Cili hidup yang di hiris2
Cara-Cara Buat
1) Mcm biasa step pertama..garingkan dan tumiskan lada
2) Selepas lada garing masukkan bawang2 merah n putih yg telah siap ditumbuk
3) Masukkan serai dan daun limau purut
4) Kacau2 dan kacau
5)Masukkan Kupang..kacau perlahan2...tutup api..nak tahu dia masak tgk rupa2 kupang ni cengkerangnya sudah terbuka - tanda dah masak
6)Kemudian masukkan bahan2 hiasan nak kasi lawa hehehe
7) tak perlu letak garam..sebab seafood mengandungi garam mineral yg tinggi...automatik dah cukup rasa..subhanallah
8) Hati2 makan jgn terlebih2 makan dikhuatiri sakit gout nanti hahaha
9) whatever..lets enjoy the meal! hehehe
Sekian saje resepi kali ini..lainkali kalau ada resepi yg best yang perlu utk diingati akan dikongsi lagi..hehehe..Okey nak continue nak menaip thesis.....nak kena submit cepat nih ok till then assalamua'laikum...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan