Khamis, 26 Januari 2012

Masak Lauk Kuah Kurma'

this picture kredit to anissdiary.com

Bahan-bahan

6 biji bawang merah 3 biji bawang putih
4 sudu serbuk kurma' ( dilarutkan dlm air..secara likat)
Bunga lawang, Kayu manis
Ubi kentang dipotong kiub2
Ayam/Daging yang dipotong2 kecil
Carrot yang dipotong panjang2
Sayur bendi dan tomato
2 biji Limau : perah siap2 masukkan setelah tutup api dan jgn termasuk bijinya skali
Garam secukup rasa




Cara-Cara

1) Masukkan minyak dan bunga lawang kayu manis
2) Masukkan bawang-bawang yang siap diblend
3) Kacau sehingga garing sehingga warna kuning2kuningan
4) Selepas bawang2 dah garing, masukkan 4 sudu serbuk kurma,..
5) Kacau serbuk kurma yg dilarut air bersama bawang2 tadi....kasi dia garing....masukkan air kosong sikit demi sedikit..kacau2 serbuk sampai betul2 garing sambil sikit2 masukkan air
6) Habis masukkan air...Kacau2 masukkan ubi kentang..kasi ubi kentang itu empuk
-Masukkan1 gelas  santan..sentiasa disereh-teknik mengacau
7) Masukkan ketulan2 ayam/daging
8) Masukkan carrot yang dipotong2
9) Akhir sekali TUTUP API DAN  nipis masukkan sayur bendi
jgan lupa perah limau  jgn sampai biji limau jatuh...kacau2 rasa cukup masam masinnya..
10) Boleh hidang dgn nasi panas...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan