Bahan2nya:
2 ekor ikan tilapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
4 sudu besar sos tomato
1 biji lada hijau dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sepokok daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
2 ekor ikan tilapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
4 sudu besar sos tomato
1 biji lada hijau dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sepokok daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
- Ikan tilapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.
- Goreng ikan tilapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembik
- Apabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
- Tumiskan sos tomato sebentar dan kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang . Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.
- Masukkan sedikit garam.
- Apabila telah mendidih curahkan kuah ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan daun bawang jika suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan