Ahad, 6 Jun 2010

Asam Rebus Daun Keladi/ Ikan ke...


Bahan-Bahan

Air
Cili kering siap di kisar
Beberapa biji Bawang Merah
Belacan
Asam Keping
Tomato ( additionals)
Daun Kesom
Beberapa batang daun keladi
*( letak ikan itu adalah optional)

Cara-Cara Buat

Keladi dibersihkan dan dipotong-potong setelah itu celurlah keladi ini dengan 2 keping asam gelugur. Bila telah layu buangkan airnya, angkat serta ketepikan.
Daun kesum dibersihkan, bawang dimayang halus-halus.
Cili dan belacan ditumbuk sehingga lumat setelah itu panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan cili yang telah ditumbuk ini sehingga masak.
Setelah masak, angkat cili dan ketepikan untuk sementara waktu.
Masukkan air secukupnnya ke dalam periuk kemudian masukkan bawang yang telah dimayang, udang kering serta 1 keping asam gelugur.
Bila air sudah mendidih masukkan pula tomato dan keladi yang telah dicelur.
Kemudian masukkan cili yang telah ditumis serta daun kesum tadi.
Tambahkan garam serta serbuk perasa secukupnya. Kemudian bolehlah di angkat untuk dihidangkan. ( mesra.net)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan