Bahan-bahan Asas
Sedikit Belacan
Cili kering yang telah digiling
Santan pekat
Santan cair
Perahan Asam Jawa
Bahan - Bahan goreng
Hirisan daging dipotong dadu
Tempe dipotong dadu
Cili hidup dihiris halus-halus
Udang-udang kecil
Bawang merah dihiris halus
Bawang putih dihiris halus
Cara-cara
-Masukkan minyak sedikit sahaja, tumis belacan sampai garing
-Kemudian tumiskan lada/cili kering sampai garing juga
-Masukkan perahan asam jawa...kacau2
-kemudian masukkan santan pekat
-Sebaik masukkan santan saja, kacau dan kacau
-Goreng kesemua bahan-bahan goreng tadi dan masukkan ke dalam masakan
-Masukkan santan cair
-Kacau dan kacau
-Jangan lupa masukkan garam secukup rasa
-Siap dihidang hehe...
p/s- tambahan info..satu lagi biar kuah santan tu jadi sedikit kering dan kesing..barulah jadi sambal goreng..hehe
-tambah lagi..bila mana suatu masakan itu bersantan, pastikan masakan itu sentiasa kacau dan dikacau sampai api dapur tu ditutup, pon perlu dikacau berterusan supaya nak elak pecah minyak.
Sedikit Belacan
Cili kering yang telah digiling
Santan pekat
Santan cair
Perahan Asam Jawa
Bahan - Bahan goreng
Hirisan daging dipotong dadu
Tempe dipotong dadu
Cili hidup dihiris halus-halus
Udang-udang kecil
Bawang merah dihiris halus
Bawang putih dihiris halus
Cara-cara
-Masukkan minyak sedikit sahaja, tumis belacan sampai garing
-Kemudian tumiskan lada/cili kering sampai garing juga
-Masukkan perahan asam jawa...kacau2
-kemudian masukkan santan pekat
-Sebaik masukkan santan saja, kacau dan kacau
-Goreng kesemua bahan-bahan goreng tadi dan masukkan ke dalam masakan
-Masukkan santan cair
-Kacau dan kacau
-Jangan lupa masukkan garam secukup rasa
-Siap dihidang hehe...
p/s- tambahan info..satu lagi biar kuah santan tu jadi sedikit kering dan kesing..barulah jadi sambal goreng..hehe
-tambah lagi..bila mana suatu masakan itu bersantan, pastikan masakan itu sentiasa kacau dan dikacau sampai api dapur tu ditutup, pon perlu dikacau berterusan supaya nak elak pecah minyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan