Masakan Tomyam
Bahan-Bahan
2 senduk Lada( Cili kering yang siap dikisar)
3 biji bawang putih
10 biji bawang merah
1 Ulas lengkuas
1 Ulas Halia
Beberapa batang Serai ( byk pon x pe lagi sedap)
Daun Limau Purut
Air Limau skit
Garam secukup rasa
Gula sikit
daging/ayam/sotong
tomato/carrot/kobis bunga/Sayur yg sesuai
p/s : Serbuk / pes tomyam dipasaran x berapa bagus utk ditambahkan sebagai penyedap kerana dikatakan kandungannya tidak baik utk kesihatan
Cara-cara Buat:
- -Tumis dan Garingkan lada
- -Masukkan seulas lemgkuas dan halia dan gaulkan bersama
- -Masukkan dan Tumis bawang2 merah dan putih yang siap diblend
- -Dah garing dan betul-betul tumis, masukkan beberapa gelas Air kosong...(terpulang nak kuah berapa banyak)
- -Masukkan batang Serai dan Daun limau purut
- -Tutup tudung periuk biar air kuah tomyam betul2 didih supaya air serai turun dan masukkan juga tomato
- -Dah Didih masukkan garam dan gula secukup rasa
- -Masukkan daging. ayam, udang, dan carrot
- -Setelah masak, tutup api, masukkan sayur2 Tomyam
- -Setelah 10-15 minit kemudian, tuang sedikit air limau tanpa biji kedalam kuah tomyam..nak bagi rasa sedikit masam.
- -Siap dihidangkan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan