Jumaat, 25 September 2009

TOMYAM

Masakan Tomyam




Bahan-Bahan

2 senduk Lada( Cili kering yang siap dikisar)
3 biji bawang putih
10 biji bawang merah
1 Ulas lengkuas
1 Ulas Halia

Beberapa batang Serai ( byk pon x pe lagi sedap)
 Daun Limau Purut

Air Limau skit
Garam secukup rasa
Gula sikit


daging/ayam/sotong
tomato/carrot/kobis bunga/Sayur yg sesuai

p/s : Serbuk / pes tomyam dipasaran x berapa bagus utk ditambahkan sebagai penyedap kerana dikatakan kandungannya tidak baik utk kesihatan

Cara-cara Buat:


  1. -Tumis dan Garingkan lada
  2. -Masukkan seulas lemgkuas dan halia dan gaulkan bersama
  3. -Masukkan dan Tumis bawang2 merah dan putih yang siap diblend
  4. -Dah garing dan betul-betul tumis, masukkan beberapa gelas Air kosong...(terpulang nak kuah berapa banyak)
  5. -Masukkan batang Serai dan Daun limau purut
  6. -Tutup tudung periuk biar air kuah tomyam betul2 didih supaya air serai turun dan masukkan juga tomato
  7. -Dah Didih masukkan garam dan gula secukup rasa
  8. -Masukkan daging. ayam, udang, dan carrot
  9. -Setelah masak, tutup api, masukkan sayur2 Tomyam
  10. -Setelah 10-15  minit kemudian, tuang sedikit air limau tanpa biji kedalam kuah tomyam..nak bagi rasa sedikit masam.
  11. -Siap dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan