Jumaat, 25 September 2009

KARI

bahan-bahan

5 bawang merah
2 bawang putih
cili/ lada kisar(kalo nak)
bunga lawang
kayu manis
daun pelaga
serbuk kari dilarutkan bersama air dan pastikan kelihatan likat
daun kari
asam jawa
santan

ayam/daging/ikan/kepala ikan
kacang panjang/ubi kentang/carrot/terung

-Option: Tumiskan lada sampai garing( Kalau nak berlada)
-Masukkan bawang2 dan tumiskan garing sampai berbuih2 minyak..
-masukkan bunga lawang, kayu manis
-Dah betul-betul tumis, masukkan serbuk kari yg dilarutkan air..kasi garing
-masukkan air asam jawa sikit demi sikit, daun kari, ubi kentang potong 4,terung daging/ayam nk bagi dia empuk
-akhir sekali baru masukkan santan 1 gelas/2 gelas..tunggu sikit..kacau jgn kasi pecah minyak..(agak2 kalau nak banyak ke) selepas betul2 masak kemudian masukkan sayur spt carrot, kacang pjg

Tiada ulasan:

Catat Ulasan