Ahad, 15 Mei 2011

Sotong Kuah Hitam/ Squid in Black Ink


krediti to :http://www.networkedblogs.com/blog/isteri_masak_suami_makan/

Bahan- Bahan

Bawang merah
Bawang putih
Seulas Halia
2 batang Serai dititik
Beberapa helai Daun Limau purut
Beberapa hiris bawang besar
Beberapa hiris Cili hidup
Garam secukup rasa
Sotong dah siap disiang yer..sukahatila nak byk mana



Cara Buat

1) Pertama : blender / tumbuk bawang merah dna bawang putih..
2)  Kemudian panaskan periuk/ frying pan..tuang minyak ..masukkan seulas halia. bawang2 tadi dan daun limau purut..kacau2 sehingga bawang2nya garing dan cukup masak bukan sampai hangus ya..
3) Seterusnya masukkan hirisan cili hidup..kacau2..lagi
4) Masukkan bahagian kepala sotong dahulu..picitkan bahagian mata sotong yg bercolor hitam utk mengeluarkan airnya..airnya color hitam../ dakwat hitam kacau balik2kan
5) Kemudian..masukkan semua bahagian badan2 sotong ..kacau balik2kan..
6) Seterusnya bubuh garam secukup rasa..selepas tuh bubuh hirisan bawang besar sebagai hiasan
7) Tutup penutup frying pan..kecikkan api..tunggu sampai betul2 masak..

p/s : Resepi ni x perlu bubuh air utk kelihatan berkuah..masakan ni mmg tetap berkuah sbb sotong sendiri adalah pembawa air..
         Bilangan bahan/ sukatan sila buat anggaran sendiri




Tiada ulasan:

Catat Ulasan